Search
Generic filters
Exact matches only

Javaslatok: phrase 1phrase 2phrase 3

A Dingle-AV névtörténete… 

2023. 03. 08. 17:22 • Fazekas Tamás
0

Beszélgettünk a Zaj 30. évfordulós bulin, szóba került a Dingle, honnan a név, miért pont ezt választottuk, mit jelent egyáltalán. Rédei Bálint, aki sok-sok éven át erősítette csapatunkat tette fel a kérdést, mondván, ez a szó így magában a kollégák, ügyfelek túlnyomó többsége számára ismeretlen, értelmetlen, ezért megjegyezhetetlen is, még a site-unkat sem találják meg sokan…(https://dingle.hu/) Hát elmeséltem a történetet, és megígértem, hogy le is írom nektek, mindenkinek. Biztos vagyok benne, hogy aki olvassa, többé nem fogja elfelejteni a Dingle nevet!

Dingle egy kisváros Írország legnyugatabb csücskében, az Atlanti-Óceán partján. A zöld millió árnyalatában játszó festői dombok, mérges, sziklás tengerpart, színes házikók jellemzik a várost és környékét, de ebben még semmi rendkívüli nincs, hiszen szinte egész Írország így néz ki. 

Viszont Dingle városa szépségén felül új attrakciót kapott 2012-ben, amikor vállalkozó kedvű  fiatalok megalapították a Dingle Distilleryt, hogy különleges, kiemelkedő minőségű whisky-t készítsenek. A 2016-ban piacra került első lepárlás után gyorsan meglódult a cég szekere. Eredetileg csak a whisky készítés volt a cél, csak a három éves érlelési idő olyan hosszúnak bizonyult, hogy be kellett néhány “gyorsabban forgó”, kiegészítő terméket is vezetni. ebből lett a Dingle vodka és a Dingle Gin. Ez pedig olyan jól sikerült, hogy a 2019-es World Gin Awards-on a Dingle Gin megnyerte a világ legjobb száraz london ginje és a világ legjobb ginje egyetemleges díjat is. Mondanom sem kell, hirtelen milyen világsikert jelentett ez az akkor még szinte ismeretlen szeszfőzdének!

Párommal, Beával egy kéthetes Írországi körutazást tettünk 2019 nyarán, és teljesen véletlenül keveredtünk el a Dingle szeszfőzdébe és vettünk részt hirtelen felindulásból a gyárlátogatáson. Igazából mindenről a botrányos időjárás tehetett! Olyan hideg szél fújt, hogy a tengerparti séta minden vizuális élmény ellenére is túlélő tárába torkollott, és kifejezetten megörültünk a városszéli épületbe való bemenekülés lehetőségének!

Kicsit idegenül éreztük magunkat a szeszfőzdében, mivel egyikünk sem ivott whiskyt szinte soha, más tömény alkoholok sem fogtak meg bennünket igazán. De a vezetés nagyon érdekes, szórakoztató volt, és az az ízvilág, amit ott a gin kóstolgatás közben megtapasztaltunk, egy életre elkötelezett Dingle-rajongóvá tett bennünket. 

Aztán telt-múlt az idő, már a hazahozott Dingle ginekből készített gin-tonic-ok emléke is elhalványult, amikor elkezdődött az ex EQ-Audio új név-választásának kálváriája. Több oka is volt annak, hogy új nevet kellett a cégnek találni, de ezek közül történetünk szempontjából a legfontosabb, hogy a hangtechnikai disztribúciók mellett immáron vizuális technológiákkal is foglalkozni kezdett a cég, és ezt a kettősséget kellett volna egy névvel kifejezni. 

Jöttek is az ötletek, rövidítések, de igazán frappáns, jól hangzó, jelentéstartalmában is megfelelő név-ötlete senkinek sem volt. Akkor pedig közelítsünk máshonnan, mondtam a többieknek: keressünk olyan nevet, ami jól hangzik, pozitív, de tőlünk, tevékenységünktől teljesen független jelentése van. És ekkor jutott eszembe a Dingle név, azzal a gondolattal, hogy kell-e jobb repi-ajándék, vagy koccintási lehetőség partnereinkkel, mint a világ egyik kiemelkedő ginje, vagy whiskyje, melynek neve, készítésének helye ráadásul megegyezik a cég nevével? Ráadásul, ha valaki egyszerűen rákeres a Dingle névre, gyönyörű tájakat, szívmelengető képeket do ki a Google… Kell ennél jobb név?!

A többiek szóhoz sem jutottak, én meg megvettem saját ötletem, így lett Dingle AV a Zaj csoport disztribúciós cége. 

Most pedig, hogy kinyitott a Zaj Café, nem is kérdés, hogy a Dingle Distillery termékeivel kínáljuk legkedvesebb vendégeinket, partnereinket, Dingle Whiskyből főzzük különleges ír kávénkat, és majd Dingle Ginből keverjük a hűsítő gintonikot a forró nyári délutánokon…

Írom ezt a cikket egyúttal Pirint Beáta emlékére is, aki sok-sok éven át társam volt minden jóban, de a nehéz pillanatokban is, és immáron több, mint két éve sajnos már nem lehet közöttünk…


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Írj rövid hozzászólást és küldd el egyszerűen regisztráció nélkül csak a neved és e-mail címed megadásával. Vagy regisztrálj és hozz létre egy részletes bejegyzést, akár képek feltöltésével ami később megjelenhet a főoldalunkon egy külön cikként!