Search
Generic filters
Exact matches only

Javaslatok: phrase 1phrase 2phrase 3

Outline hang 2,5 millió néző számára: World Youth Day 2016. – Krakkó

2023. 02. 09. 10:51 • Zaj-Klub
0

Egész biztosak lehetünk benne, hogy 2016 legnagyobb eseménye a Krakkóban megrendezett Katolikus Világ Ifjúsági Találkozó volt. Csak ízelítőként, elöljáróban: a 2,5 millió résztvevő öt négyzetkilométeres területen fért el, a hangosítási feladat pedig “csak” annyi volt, hogy a teljes terület minden négyzetmétere legalább 86 dB-vel, megfelelő beszédérthetőséggel hangosítva legyen!

A hangosítási feladatot a poznani szolgáltató Gigant Sound Letus cég kapta meg, ők pedig az a teljes feladatot az Outline GTO, 12 és Mantas line array hangtechnikával oldották meg. Összesen 70 torony fedte le a területet, mind Outline line arrayból felépítve, Powersoft K és X szériás végfokokkal meghajtva… elképzelhetetlen méretű technika!

A megvalósítás komoly nemzetközi összefogást követelt, hiszen ilyen mennyiségű cucc egyetlen cégnek, de még országnak sem áll rendelkezésére: 600 Outline line array modul, 200 Powersoft végfok, melyek mindegyike egyetlen hálózatra kötve, a Powersoft Armonia Pro Audio Suite-tal összehangolva.

Az Ease szoftverrel végzett szimulációk alapján döntöttünk az Outline hangtechnika használata mellett, nyilatkozta annak idején Jerzy Taborowsky a Gigant Sound Letus hangmérnöke. Hozzátette, hogy a kalkulációk alapján szükséges mennyiségű és minőségű eszköz csak Outline gyártmány lehetett, hogy a költségvetést tartani tudják. Később bebizonyosodott, hogy a valóságban a dinamika és lefedettség is messze meghaladta legoptimistább várakozásokat is!

“A számítások szerint 140 tornyot kellett volna használnunk, de erre a költségkeret miatt nem volt lehetőség. Ezért döntöttek a 70 torony mellett, de így az eredetlieg tervezett 150 méteres távolságok helyett 300 méterre kerültek egymástól a tornyok. Őrültségnek tűnt így megvalósítani a feladatot, de bíztunk a technikában, és nem kellett csalódnunk: A cucc állta a sarat, mindenki elégedett volt a hangosítással”

Elmondhatjuk, hogy valószínűleg ez Európa, ha nem a Világ egyik legnagyobb hangosítási feladata volt. Valószínű, egyetlen más cég sem épített hangosítást ekkora területen 2,5 millió ember számára.

Ami pedig a hazai, Zaj-os vonatkozást illeti, kiemelt partnerünk, a Szimpatech Kft. a tőlünk vásárolt teljes Outline felszereléssel részese lehetett ennek a felejthetetlen eseménynek.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Írj rövid hozzászólást és küldd el egyszerűen regisztráció nélkül csak a neved és e-mail címed megadásával. Vagy regisztrálj és hozz létre egy részletes bejegyzést, akár képek feltöltésével ami később megjelenhet a főoldalunkon egy külön cikként!