Search
Generic filters
Exact matches only

Javaslatok: phrase 1phrase 2phrase 3

A Gerbeaud-ház ünnepi kivilágítása – videókkal!

2023. 04. 11. 14:28 • Szerző
0

A nagy erejű, LED-alapú, kültéren is használható reflektorok a 2000-es évek elején jelentek meg. Ennek megfelelően elterjedésük, komoly projektekben való használatuk inkább az évtized végefelé vált valósággá.

De azt, hogy valójában milyen lehetőségeket is rejtenek ezek az akkor még vadiújnak számító eszközök, a koncert színpadok hátterein, kőszínházak díszletvilágításain kívül nem sokan merték kipróbálni.

Mi viszont (már akkor is – vagy akkor még?!?!) bátrak és lelkesek voltunk, és éltünk az adandó alkalommal, hogy bár minden ellenszolgáltatás nélkül, de egy esetleges állandó installáció megvalósításának reményében megtervezzük és meg is építsük a Vörösmarti téri Gerbeaud-ház homlokzatának show-jellegű díszvilágítását, amelyet kb. két hónapon keresztül, a Tavaszi Fesztivál ideje alatt láthatott a belvárosban sétáló nagyközönség.

A megvalósítás összesen 11 darab, akkor teljesen új, SGM Palco3, 8 és 25 fokos optikával szerelt lámpákkal történt, a vezérlést pedig az akkor még – főleg zeneszinkron terén kezdetleges (de végül mégiscsak jól működő), PC-alapú Sunlite Suite oldotta meg.

Az alábbi két videón a “wysiwyg” szimuláció egy-egy részlete látható, mai szemmel nézve ősrégi technika, de ne feledjük, hogy közel 20 évvel ezelőtt történt mindez, és akkor ez közel a “csoda-kategóriába” számított!

A negyvenen túliak számára lehet ismerős ez a Windows-környezet…
Érdekesség, hogy a csóva nyitásszögét már akkor is be lehetett állítani, más kérdés, hogy a valóság-hűség még hagyott kívánnivalót maga után!

Persze, a szimulációk után akkor még nagyon sok finomhangolásra volt szükség, amit kegyetlen körülmények között, jeges szélben, esőben, a helyszínen töltött hosszú éjszakai órák alatt végeztünk el. Külön érdekesség, hogy akkoriban még nem számított normálisnak a télies április, elvártunk volna egy kicsit szebb, kellemesebb időt, dehát a “nagy művekért” meg kell szenvedni…

Magát a végeredményt pedig az alábbi videó örökítette meg az utókor számára. Indítás után kérek egy kis türelmet, a zene és a “show” 25 másodpercnél kezdődik…

Zene: Richard Strauss: Imígyen szóla Zarathustra, részlet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Írj rövid hozzászólást és küldd el egyszerűen regisztráció nélkül csak a neved és e-mail címed megadásával. Vagy regisztrálj és hozz létre egy részletes bejegyzést, akár képek feltöltésével ami később megjelenhet a főoldalunkon egy külön cikként!