Search
Generic filters
Exact matches only

Javaslatok: phrase 1phrase 2phrase 3

Taya lemezjátszó…

2023. 02. 17. 09:49 • Zaj-Klub
18

A Taya DP-510 még a 80-as évek terméke, megelőzte a Technics lemezjátszót, szinte az első volt a DJ eszközként jól használható készülékek sorában. Több olvasónk említette, hogy a 80-as években már hivatalosan is lehetett kapni itthon is. 1991-92 környékén pedig már elkezdődött a Technics-mánia, így a Taya háttérbe szorult.

Szóval a Taya név azoknak mondhat sokat, akik már a 80-as években is diszkóztak, vagy hobbiból érdeklődtek a DJ-eszközök akkor még csak gyermekcipőben járó világa iránt, vagy akik használtan, valószínűleg hobbiból jutottak hozzá. Ha most körül nézünk a használt piacon, akkor látszik, hogy még mindig egész jól tartja az értékét, akár 50 ezer forintot is kérnek egy szebb darabért, főleg ha egy Ortofon pickup-tű is jár hozzá.

De visszatérvee magához a DP-510-eshez: nem véletlen, hogy sikeres volt a DJ-k körében, így a Technics előfutáraként tekintünk rá, immáron történelmi távlatból: motorja a Technics márkanevet is jegyző Panasonic (korábban Matsushita) Corporation terméke volt, melyet rengeteg akkori lemezjátszó-gyártó megvett, a Tayán kívül a (svájci!) Lenco is, melynek az L-830DD-je szintén ezzel a motorral készült.

A HIFI magazinban, több mint 30 éve megjelent bemutató: http//hifimagazin.hu/HFMCD/HFM/CIKKEK/HFM0312.HTM (a Taya a második a cikkben, le kell kicsit tekerni!)


Hozzászólások

  2023. 03. 27. 16:39
  • gborka88888

  Anno az ORION nagytorony lemezjatszója volt a TAYA. Nekem is megvan még az egyik, mert a másikat eladtam.

  2023. 05. 28. 20:45
  • Kollányi Miklós

  Gyermekkoromban egy ilyen lemezjátszó segítségével élveztük a jó zenéket.

  2023. 09. 01. 14:54
  • Sándor Csaba

  Nekem is van TAYA-m 40 éve kifogástalanul működik. Imádom. Most szántam rá egy kis időt és alapos módosításokat végeztem rajta, amely ezen pontokat érintették: Lábak, Belső bitumenes csillapítás, RCA és 230 V-os csatlakozók beépítése, Trafó elforgatás (brum csökkentés), Hangszedő megvilágítás, Potméterek tisztítása kenése, Motorcsapágy tisztítása kenése, Karcsapágy tisztítása és olajozása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Írj rövid hozzászólást és küldd el egyszerűen regisztráció nélkül csak a neved és e-mail címed megadásával. Vagy regisztrálj és hozz létre egy részletes bejegyzést, akár képek feltöltésével ami később megjelenhet a főoldalunkon egy külön cikként!