Search
Generic filters
Exact matches only

Javaslatok: phrase 1phrase 2phrase 3

A diszkótechnika gyártás hőskora

2022. 10. 25. 15:38 • Fazekas Tamás
14

avagy Budapest is lehetett volna Castel Goffredo… de nem lett

A 90-es évek elején Budapest az egész Kárpát-Medence fény- és hangtechnikai központja volt. Sok-sok száz kilométerről érkeztek nem csak a magyar anyanyelvű, de a szlovák, ukrán, moldáv, román, szerb, horvát, bolgár ügyfelek egyaránt, hogy az itt és a környéken gyártott hangosítási és effektvilágítási eszközöket tömegesen megvásárolják, és többé kevésbé szürke-fekete módon kivigyék az országból.

A diszkós boltok, hang- és fénytechnika gyártók egyaránt sokat profitáltak ebből, tulajdonképpen akkora piac nyílt meg számunkra ezekben az években, legalább megduplázva, de lehet, hogy inkább triplázva a hazai piaci erejét, vásárlóképességét. Sorozatban gyártottuk az ÁFA nyomtatványokat, amivel a külföldi vásárlók a határon az akkori (még csak 25%-os) áfát visszaigényelhették, hogy egy kis ügyességgel, csúszópénzzel a saját országukban megússzák a befizetését, de ez “csak” röpke legenda volt, sosem tudtuk, ellenőriztük igazságtartalmát.

Az akkoriban Budapesten működő diszkós boltokról egy másik cikkben már írtam, de nem feledkezhetünk el a gyártókról sem. Persze ez rögtön konfliktusokhoz vezetett, hiszen az ügyfelek igyekeztek minél olcsóbban vásárolni, megtalálni a forrást, ez viszont a diszkós boltok esélyeit rontotta. A gyártók mindeközben azért szerettek volna nekünk is eladni, rajtunk (diszkós boltokon keresztül) is eljuttatni termékeiket a vásárlókhoz, viszont az árazás, ártartás már akkor sem működött jól. Persze ez is rég volt, talán igaz sem volt…

Hangsúlyozni szeretném, saját, halovány emlékeim alapján írom ezeket a sorokat, ha kihagyok valakit, rosszul emlékszem, kérem senki ne sértődjön meg, szándékosság biztosan nincs benne. Kommentben várom a helyreigazításokat, további infókat.

Világítástechnikában az egyik legkorábbi szereplő a Saturn (később Satrun Kft.) volt, melynek tulajdonosa Engert Ernő diszkólámpa gyártóként talán már a nyolcvanas évek végén is a szakmában tevékenykedett. Az biztos, hogy a Horus Disco Aligátorát 91 tavaszán tőle vásároltuk – egy vagyonért, de akkor mégis – vagy pont ezért nagyon örültünk neki!

Sokáig a legnagyobb szereplő szinte biztosan a Show’99 Kft. volt, amely a felhőpásztákkal, Syncrokkal, szkeennerekkel óriási népszerűségnek örvendett mind a hazai, mind a külföldi piacokon. A HFT Kft. üzlete a József Körúton Kiss József barátom és Ablonczy Attila vezetésével a kilencvenes éveket fémjelezte. Füstgépük talán a legjobb hazai gyártmány volt a kategóriájában, később Warrior (Show2000) mini-scannerük volt népszerű a kínai lámpadömping előtti időkben.

Emlékezetes alakja volt még a hazai lámpa-gyártásnak Lehoczky Géza, aki Várpalotán gyártotta a tükörgömböket, UV-pókhálókat, díszeket, később diszkó-lámpákat is és díszítéseket, uv pókhálót, jégcsapot, csillagokat is. Ezekről szóló cikkünket is érdemes elolvasnod: https://klub.zaj.hu/uv-csodak-azaz-a-90-es-evek-diszko-kellekei/

Az Astro Disco Shop Székesfehérváron Kovács István vezetésével az üzlet működése mellett stroboszkópokat, diszkó lámpákat gyártott, és adott el rendszeresen nekünk is, és a többi boltnak is.

Szabó Tivadar barátunk Flash Electronic néven Tiszafüreden kezdett fénytechnika gyártásba és forgalmazásba 1994-ben, Quadja és más effektjei elengedhetetlen részét képezték a Zaj Stúdió választékának majd’ két évtizeden keresztül.

Két “mellékes” siker sztoriról is meg kell emlékeznünk: Belánszky Zoli rózsaszín füstfolyadékját szinte az egész ország szerette, használta majd’ két évtizeden át, sőt már-már kultikus emlékké vált sokak számára, így egy külön cikkben is szerepel: https://klub.zaj.hu/a-rozsaszin-fustfolyadek/

A Hungaroflash Kft. pedig a profi stroboszkóp-gyártás úttörőjévé, világ-viszonylatban is elismert műhelyévé vált Ajtai Zoli szakértelmének és megszállottságának, és Kozma Laci vezetésének köszönhetően.

Érdekességként említem még meg Tihanyi Gábor barátom Tiha-Scope stroboszkópját, amely a 90-es évek első felében volt egy kis próbálkozás, boltja, a DJ-Store megnyitása előtti időkből. Pelle Tibor akkori kollégánk pedig Pelle-Smoke néven kisméretű füstgép gyártásra adta a fejét, abból is fogyott jócskán. Persze biztos sokan voltak még, akik próbálkoztak diszkó-fény-szerűségek gyártásával. Ha sokan küldtök ezekről emlékeket, akkor szívesen megírjuk egy külön cikkben, hogy kik, és miket gyártottak akkoriban.

Persze sokan gyártottak még kisebb-nagyobb volumenben és sikerrel. A Zaj Stúdió 93-mas nyitása előtt többször jártunk Mélykúton, egy ottani fénygyártónál, később a bakelit-gyűjteménye is nálunk, a Zaj Stúdióban kötött ki. Nem emlékszem többre, örömmel veszem az infókat, akár az újra találkozást is.

Hangtechnika

“Referenciánk az egész ország” – hirdette az üllői Reflex Kft., és nem lódítottak. Valószínűleg nem volt olyan falu, település, (de sok biztos nem), ahol egy pár Reflex Baby, vagy R-300, háromutas hangfal ne lett volna fellelhető. Elképesztő mennyiségben gyártották a hangfalakat, hangsugárzókat, amiket verhetetlen áron toltak, és vitte is boldog-boldogtalan egész Közép- és Kelet-Európába. A Reflex Kft. Üllőn működött, tulajdonosa Kiss Sándor és felesége Katalin, aki immáron sok-sok éve Üllő polgármestere.

Az erősítőgyártás tömegtermelője a Castone volt, a Reflex cuccok nagy részét Castone végfokokkal hajtottuk, a legtöbb Reflex feliratú erősítő is a Castone-tól származott.

Aki nem akart Reflexet venni, annak a fő alternatívát a Garry jelentette, főleg, ha egy magasabb kategóriás, ennek megfelelően drágább, de még hazai, megfizethető cuccot keresett. A Garry Electronic Hermann János és Kovács Dénes vezetésével szintén kultikus szereplője volt (és még ma is az) a hazai hangtechnika-gyártásnak.

A Castone-nak is voltak persze alternatívái. A hazai gyártmányok közül az Ágota és a Siva végfokok kísérték végig a rendszerváltás utáni egy-másfél évtizedet, ezek is egy magasabb szintet jelentettek, messze az akkor szinte megfizetehetetlennek számító nyugati, márkás végfokokhoz képest. A Siva erősítők Ceglédbercelen készültek, míg az Ágota cég akkoriban Zuglóban a Sugár mögött működött.

Ágota János 2014 óta sajnos szintén nincs közöttük.

Egy évtizeddel később indult a PKN Controls, székesfehérvári cég, akik a több mint húsz éves távlatban, nemzetközi szinten is sikeresek tudtak maradni.

Rengeteg további próbálkozás volt még, több-kevesebb sikerrel, rövidebb-hosszabb ideig tündökölve, vagy csak pislákolva a diszkók, klubok, szórakozóhelyek, és más hangosítást igénylő intézmények egén. Ezek történetéről, emlékeiről is szívesen látjuk a hozzászólásokat, cikkeket.


Hozzászólások

  2024. 01. 11. 00:55
  • Dj Hideg

  Hiányoltam a Dodytronic termékekről is pár sort. Szerintem Dody is elég sokat adott a legendás időkhöz, illetve Tivadar fényeinek elektronikái is javarészt az Ő terméke.

  2024. 06. 03. 13:47
  • Pohárnik Gergely

  Pálfi audio, és a Porkoláb hangfalak, szerintem a legjobb kombó volt és brutál nagyot szóltak…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Írj rövid hozzászólást és küldd el egyszerűen regisztráció nélkül csak a neved és e-mail címed megadásával. Vagy regisztrálj és hozz létre egy részletes bejegyzést, akár képek feltöltésével ami később megjelenhet a főoldalunkon egy külön cikként!