Search
Generic filters
Exact matches only

Javaslatok: phrase 1phrase 2phrase 3

A diszkótechnika gyártás hőskora

2022. 10. 25. 15:38 • Fazekas Tamás
13

avagy Budapest is lehetett volna Castel Goffredo… de nem lett

A 90-es évek elején Budapest az egész Kárpát-Medence fény- és hangtechnikai központja volt. Sok-sok száz kilométerről érkeztek nem csak a magyar anyanyelvű, de a szlovák, ukrán, moldáv, román, szerb, horvát, bolgár ügyfelek egyaránt, hogy az itt és a környéken gyártott hangosítási és effektvilágítási eszközöket tömegesen megvásárolják, és többé kevésbé szürke-fekete módon kivigyék az országból.

A diszkós boltok, hang- és fénytechnika gyártók egyaránt sokat profitáltak ebből, tulajdonképpen akkora piac nyílt meg számunkra ezekben az években, legalább megduplázva, de lehet, hogy inkább triplázva a hazai piaci erejét, vásárlóképességét. Sorozatban gyártottuk az ÁFA nyomtatványokat, amivel a külföldi vásárlók a határon az akkori (még csak 25%-os) áfát visszaigényelhették, hogy egy kis ügyességgel, csúszópénzzel a saját országukban megússzák a befizetését, de ez “csak” röpke legenda volt, sosem tudtuk, ellenőriztük igazságtartalmát.

Az akkoriban Budapesten működő diszkós boltokról egy másik cikkben már írtam, de nem feledkezhetünk el a gyártókról sem. Persze ez rögtön konfliktusokhoz vezetett, hiszen az ügyfelek igyekeztek minél olcsóbban vásárolni, megtalálni a forrást, ez viszont a diszkós boltok esélyeit rontotta. A gyártók mindeközben azért szerettek volna nekünk is eladni, rajtunk (diszkós boltokon keresztül) is eljuttatni termékeiket a vásárlókhoz, viszont az árazás, ártartás már akkor sem működött jól. Persze ez is rég volt, talán igaz sem volt…

Hangsúlyozni szeretném, saját, halovány emlékeim alapján írom ezeket a sorokat, ha kihagyok valakit, rosszul emlékszem, kérem senki ne sértődjön meg, szándékosság biztosan nincs benne. Kommentben várom a helyreigazításokat, további infókat.

Világítástechnikában az egyik legkorábbi szereplő a Saturn (később Satrun Kft.) volt, melynek tulajdonosa Engert Ernő diszkólámpa gyártóként talán már a nyolcvanas évek végén is a szakmában tevékenykedett. Az biztos, hogy a Horus Disco Aligátorát 91 tavaszán tőle vásároltuk – egy vagyonért, de akkor mégis – vagy pont ezért nagyon örültünk neki!

Sokáig a legnagyobb szereplő szinte biztosan a Show’99 Kft. volt, amely a felhőpásztákkal, Syncrokkal, szkeennerekkel óriási népszerűségnek örvendett mind a hazai, mind a külföldi piacokon. A HFT Kft. üzlete a József Körúton Kiss József barátom és Ablonczy Attila vezetésével a kilencvenes éveket fémjelezte. Füstgépük talán a legjobb hazai gyártmány volt a kategóriájában, később Warrior (Show2000) mini-scannerük volt népszerű a kínai lámpadömping előtti időkben.

Emlékezetes alakja volt még a hazai lámpa-gyártásnak Lehoczky Géza, aki Várpalotán gyártotta a tükörgömböket, UV-pókhálókat, díszeket, később diszkó-lámpákat is és díszítéseket, uv pókhálót, jégcsapot, csillagokat is. Ezekről szóló cikkünket is érdemes elolvasnod: https://klub.zaj.hu/uv-csodak-azaz-a-90-es-evek-diszko-kellekei/

Az Astro Disco Shop Székesfehérváron Kovács István vezetésével az üzlet működése mellett stroboszkópokat, diszkó lámpákat gyártott, és adott el rendszeresen nekünk is, és a többi boltnak is.

Szabó Tivadar barátunk Flash Electronic néven Tiszafüreden kezdett fénytechnika gyártásba és forgalmazásba 1994-ben, Quadja és más effektjei elengedhetetlen részét képezték a Zaj Stúdió választékának majd’ két évtizeden keresztül.

Két “mellékes” siker sztoriról is meg kell emlékeznünk: Belánszky Zoli rózsaszín füstfolyadékját szinte az egész ország szerette, használta majd’ két évtizeden át, sőt már-már kultikus emlékké vált sokak számára, így egy külön cikkben is szerepel: https://klub.zaj.hu/a-rozsaszin-fustfolyadek/

A Hungaroflash Kft. pedig a profi stroboszkóp-gyártás úttörőjévé, világ-viszonylatban is elismert műhelyévé vált Ajtai Zoli szakértelmének és megszállottságának, és Kozma Laci vezetésének köszönhetően.

Érdekességként említem még meg Tihanyi Gábor barátom Tiha-Scope stroboszkópját, amely a 90-es évek első felében volt egy kis próbálkozás, boltja, a DJ-Store megnyitása előtti időkből. Pelle Tibor akkori kollégánk pedig Pelle-Smoke néven kisméretű füstgép gyártásra adta a fejét, abból is fogyott jócskán. Persze biztos sokan voltak még, akik próbálkoztak diszkó-fény-szerűségek gyártásával. Ha sokan küldtök ezekről emlékeket, akkor szívesen megírjuk egy külön cikkben, hogy kik, és miket gyártottak akkoriban.

Persze sokan gyártottak még kisebb-nagyobb volumenben és sikerrel. A Zaj Stúdió 93-mas nyitása előtt többször jártunk Mélykúton, egy ottani fénygyártónál, később a bakelit-gyűjteménye is nálunk, a Zaj Stúdióban kötött ki. Nem emlékszem többre, örömmel veszem az infókat, akár az újra találkozást is.

Hangtechnika

“Referenciánk az egész ország” – hirdette az üllői Reflex Kft., és nem lódítottak. Valószínűleg nem volt olyan falu, település, (de sok biztos nem), ahol egy pár Reflex Baby, vagy R-300, háromutas hangfal ne lett volna fellelhető. Elképesztő mennyiségben gyártották a hangfalakat, hangsugárzókat, amiket verhetetlen áron toltak, és vitte is boldog-boldogtalan egész Közép- és Kelet-Európába. A Reflex Kft. Üllőn működött, tulajdonosa Kiss Sándor és felesége Katalin, aki immáron sok-sok éve Üllő polgármestere.

Az erősítőgyártás tömegtermelője a Castone volt, a Reflex cuccok nagy részét Castone végfokokkal hajtottuk, a legtöbb Reflex feliratú erősítő is a Castone-tól származott.

Aki nem akart Reflexet venni, annak a fő alternatívát a Garry jelentette, főleg, ha egy magasabb kategóriás, ennek megfelelően drágább, de még hazai, megfizethető cuccot keresett. A Garry Electronic Hermann János és Kovács Dénes vezetésével szintén kultikus szereplője volt (és még ma is az) a hazai hangtechnika-gyártásnak.

A Castone-nak is voltak persze alternatívái. A hazai gyártmányok közül az Ágota és a Siva végfokok kísérték végig a rendszerváltás utáni egy-másfél évtizedet, ezek is egy magasabb szintet jelentettek, messze az akkor szinte megfizetehetetlennek számító nyugati, márkás végfokokhoz képest. A Siva erősítők Ceglédbercelen készültek, míg az Ágota cég akkoriban Zuglóban a Sugár mögött működött.

Ágota János 2014 óta sajnos szintén nincs közöttük.

Egy évtizeddel később indult a PKN Controls, székesfehérvári cég, akik a több mint húsz éves távlatban, nemzetközi szinten is sikeresek tudtak maradni.

Rengeteg további próbálkozás volt még, több-kevesebb sikerrel, rövidebb-hosszabb ideig tündökölve, vagy csak pislákolva a diszkók, klubok, szórakozóhelyek, és más hangosítást igénylő intézmények egén. Ezek történetéről, emlékeiről is szívesen látjuk a hozzászólásokat, cikkeket.


Hozzászólások

  2023. 02. 28. 18:53
  • Barcza Péter

  Pálfi végfokok, brutál méretű Kirk Audio hangfalak, Horion és Anonim Light scannerek, ami még hirtelen eszembe jutott. SAM electronic felirattal is volt sok flower és egyszerűbb lámpa, azt vajon ki gyárthatta?

  2023. 03. 04. 00:13
  • Vabe

  Pálfi erősítőket ès a Porkoláb hangfalakat èn is hiányolom a felsorolásból.

   2023. 03. 07. 15:07
   • Zaj-Klub

   Szívesen vesszük ha egy-egy mondatot írsz róluk és akkor kiegészítjük vele a cikket. Köszönjük szépen előre is! 🙂

  2023. 03. 24. 02:01
  • Könözsy László Zsöny

  Bizony, a Pálfi végfokok! A mai napig használom ezeket az erősítőkat. Van belőlük 24 darab, és bármikor odataszem a többszázezeres csodák mellé. De ha jól emlékszem a Zaj erősítőtesztjében is jól szerepelt a külföldi végfokok mellett

  2023. 07. 06. 11:21
  • Illés Bálint

  Reflex ppa 1200 létezik? Ugyan az a felépítése, mint a Siva 1200-nak, de 1200-es reflex végfokról még nem hallottam, és nem is találok róla semmit.

  2023. 08. 28. 16:35
  • Kovács Lajos

  Sziasztok! Hangfalak erősítők gyártása KISO márkanévvel valahol Zalaegerszeg-Szombathely-Nagykanizsa környékén született. Nem tudom pontosan!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Írj rövid hozzászólást és küldd el egyszerűen regisztráció nélkül csak a neved és e-mail címed megadásával. Vagy regisztrálj és hozz létre egy részletes bejegyzést, akár képek feltöltésével ami később megjelenhet a főoldalunkon egy külön cikként!