Search
Generic filters
Exact matches only

Javaslatok: phrase 1phrase 2phrase 3

A Palace és a ZAJ közös története

2022. 11. 04. 16:05 • Zaj-Klub
1

Az ikonikus siófoki diszkó 1990-től egészen a 2018.08.25-én megrendezett záró buliig aktívan működött minden évben június és augusztus között. A  nyári szezonkezdetek előtt sokszor mi utaztunk a Balaton partjára és szolgáltattuk a legmodernebb party eszközöket, fénytechnikát, hangrendszert, vagy éppen ezeknek a felújítását végeztük el. Büszkék vagyunk, hogy az évtizedek alatt  valószínűsíthetően milliós nagyságrendű látogató, részben a mi segítségünkkel élvezhette a bulikat. A mai napig, sokak számára a legmeghatározóbb élmények helyszíne az egykori Palace.

De honnan indult az egész? Maga az épület anno a Balaton közvetlen partjára épült, de később a partot feltöltötték, így egy utcával beljebb „került”. A diszkó kinyitása előtti időszakban a SZOT (Szakszervezetek Országos Tanácsa) üdülőjeként funkcionált, de már abban az időben is alkalmas volt események, táncos estek megtartására – tudtuk meg többek között ezt is Barna Sanyi bácsitól, aki alapította és vezette mindvégig a Palace Dance Klubot.

Azokat a fogalmakat, hogy Palace nyitó és záróbuli, nem csak a környéken élő emberek ismerték, az egész országból érkeztek bulizni vágyó fiatalok kifejezetten ezekre az eseményekre, sőt később külföldön is híre ment a diszkó színvonalának, így onnan is jöttek szép számban, arról nem is beszélve, hogy főként  a 1990-es és 2000-es évek elején itt nyaraló németek,  mindent megtaláltak a Palace-ban amit csak egy turista kereshet. Hiszen volt itt diszkó, sztriptízbár, szabadtéri kerti rész, pizzéria, cukrászda, középkori étterem (Camelot) és még egy vizi táncparkett, melynek középen egy medence is helyett kapott.

Az első években, az akkoriban nagy újdonságnak számító lézerekkel és saját építésű robotlámpákkal (ezekkel volt is gond bőven) próbált feltűnést kelteni a frissen nyitott klub. Az első DJ a Palace történetében Lendvai Péter volt. Többek között olyan neves magyar DJ-k játszottak itt rendszeresen, mint Kühl, Garfield, Ju-Tasi, Tommyboy, Hamvai P.G. Külföldről is érkeztek nagy nevek, mint például Carl Cox, vagy éppen Tiesto.

A harminc év alatt a ZAJ által elvégzett közös munkák, felújítások számát sem tudjuk már sajnos, de néhány emlékezetes projektet összeszedtünk időrendi sorrendben:

1997-ben az akkor már nagynevű balatoni diszkó, a Palace a mellettünk (ZAJ Stúdió) döntött. A tulajdonos Barna Sanyi bácsi a nyári nyitás előtt megrendelt egy nagyteljesítményű Xenon 4000 W-os izzóval szerelt egycsóvás felhőpásztát, amit a GRIVEN olasz cég mutatott be Riminiben. Ez akár 30-40km-ről is látható volt, így sok embert vonzott a diszkóba.

1998-ban a SIB-re közösen utaztunk a Siófoki Palace diszkó üzletvezetőjével és tulajdonosával, akik nagy fantáziát láttak az MBN cégnél látott F-630 magas kapacitással bíró habgépben, ami egy szempillantás alatt képes volt egy 300 fős medencét megtölteni habbal. A Palace épp nagy átalakítás alatt állt és úgy döntöttek a táncteret úgy építik meg, hogy pár perc alatt medencévé lehessen alakítani. Így hetente kétszer-háromszor, hétköznapokon lehetne habparty-t tartani, ami újdonság, biztos vonzza a közönséget és a hétköznapokat is nyereségessé teszi. Így is lett. Az átalakítás fénytechnikai részét is mi kaptuk meg feladatul, a tánctér fölé 8db SGM Victry2 intelligenslámpa került sok-sok PAR reflektorral. A teljes fénytechnika dmx-es rendszeren működött egyetlen SGM Studio 24 Scancontrol vezérlővel irányítva. A helyére került a habgép is. A Palaceban már májusi megnyitó után pár héttel nagy sláger lett a habparty. Ez elindított egy több éven át tartó, virágzó üzletágat.

2000 nyarára ismét elkészítettünk egy fejlesztést, a külső megvilágításra került sor. Minden irányból, összesen 7db Griven Kaleido 575-ös lámpával raktuk körbe az épületet. A DMX-es vezérlésnek köszönhetően a Club homlokzata percről percre átszíneződött.(Erről részletes cikket írt Fazekas Tamás) https://klub.zaj.hu/2000-nyara-palace/

2004-ben a kerti tánctéren végeztünk nagy átalakítást.  Évről-évre visszatérő problémát jelentett, a kertből kiszűrődő zene. A környéken lakók, sorozatos feljelentései, a kültéri tánctér bezárásával fenyegetett. Abban az évben, egy másik nagy projekt kapcsán  már Horvátországban is megoldást jelentő OUTLINE Multipla hangfalakkal sikerült a kiszűrődő zajt minimálisra csökkenteni, és a kert nyitva tartását megóvni. 

Napjainkban a magyar diszkójelkép fizikálisan már lerombolásra került. Azonban számunkra és az odalátogatók számára is, több volt a Palace, mint egy épület, amit meg lehet semmisíteni. Az ott szerzett emlékek, jó élmények egy életen át elkísérnek minket.

Forrás: Zsemberi József (Joe) szakdolgozatának egyes részletei.


Hozzászólások

    2023. 03. 04. 18:39
    • patairobi

    A régi szép idők emlékére a falon egy ereklyét őrzök……

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Írj rövid hozzászólást és küldd el egyszerűen regisztráció nélkül csak a neved és e-mail címed megadásával. Vagy regisztrálj és hozz létre egy részletes bejegyzést, akár képek feltöltésével ami később megjelenhet a főoldalunkon egy külön cikként!