Search
Generic filters
Exact matches only

Javaslatok: phrase 1phrase 2phrase 3

A zöld színű bizományosi szerződés

2022. 10. 28. 14:43 • Szerző
0

Ti zöldként emlékezhettek rá, mert a rózsaszín példány mindig nálunk maradt.

Ennek a szerződésnek is története van.

Kilencvenhárom nyár végén, amikor eldöntöttük, hogy disznótechnikai adás-vételt nyitunk (mert, hogy senki nem volt hajlandó akár csak bizományosi formában is értékesíteni a cuccaink közül azt, amire már nem volt szükségünk), szóval az első kérdés az volt, hogy honnan lesz árukészletünk?!

A válasz magától értetődő volt: bizományi értékesítésre átveszünk bármit, ami a diszkótechnikához kapcsolódik, és bárki értékesíteni szeretné. Azért kétséges volt számunkra, hogy néhány éppen csak huszonéves srácnak egy bizományosi papír ellenében hajlandóak lesznek-e az eladók sok tízezer, vagy akár százezer forintos értéket átadni (és ezek akkor óriási pénznek számítottak), így legalább szerettünk volna minél komolyabb köntöst kölcsönözni az ügyletnek. Ezért egy jó bizományosi szerződésre volt… illetve… lett volna szükségünk.

Ne feledjük, az internet előtti időkben vagyunk még, nem lehetett bármit egy perc alatt megtalálni, letölteni. Hova is fordulhattunk volna máshova, mint a Bizományi Áruház Vállalathoz, (ma már BÁV Zrt.), hiszen akkoriban még szinte monopolhelyzetben ők foglalkoztak használtcikk kereskedelemmel.

Így, harminc év távlatából már bevallhatjuk, hogy egy otthon talált nem túl szép virágváza bizományiba adása volt a csel, így jutottunk hozzá az óhajtott szerződéshez, melynek szövegét kissé módosítottuk, volt, ahol át is írtuk. Aztán, még egy kis ötlet: legyen különböző a vevőnél és nálunk maradó példány színe: így lett a haloványzöld “vevőpéldány”, és a rózsaszín, ami mindig nálunk maradt.

Sok-sokezer ilyen zöld-rózsaszín szerződés-párost nyomtattunk ki az évtizedek alatt. Aztán az internet, mint oly sok más területen is, itt is mindent megváltoztatott. A gyorsan terjedő online piacterek, apróhirdetési lehetőségek, használtcikkekkel foglalkozó fórumok, Facebook oldalak kényelmesebb, gyorsabb (és látszólag ingyenes) alternatívát jelentettek a hagyományos üzletekkel szemben, így a Zaj Stúdióban is szép lassan elfogytak a használt cuccok, és nyugdíjba ment a zöld meg a rózsaszínű bizományi szerződés is.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Írj rövid hozzászólást és küldd el egyszerűen regisztráció nélkül csak a neved és e-mail címed megadásával. Vagy regisztrálj és hozz létre egy részletes bejegyzést, akár képek feltöltésével ami később megjelenhet a főoldalunkon egy külön cikként!