Search
Generic filters
Exact matches only

Javaslatok: phrase 1phrase 2phrase 3

Költözés a Jókai utcába – 1997

2022. 10. 11. 13:30 • Zaj-Klub
1

1993 szeptemberében nyitottunk a Zichy Jenő utca 44 szám alatti icipici, összesen talán 30 m2-es üzletben (és ebből max. 20 m2 volt maga az eladótér), de egy bő év után már látszott, hogy gyorsan ki fogjuk nőni ezt a helyiséget.

Ne feledjük: ekkor még bakelit lemezekkel adás-vételével is foglalkoztunk, a Zichy Jenő utcai üzlet alapterületének nagyobb részét maguk a lemezek foglalták el (ki emlékszik még a lilára festett sajgópolc elemekből összeállított lemeztartó-állványra a bolt közepén? Esetleg kinek van képe róla?)

Ennek megfelelően már 95-ben felmerült a költözés ötlete, főleg, hogy ugyanabban az épületben, közvetlenül mellettünk volt egy gyönyörű, nagy, legalább 100 m2-es üzlethelyiség, ami teljesen alkalmasnak tűnt az átköltözésre. Igazából már nem is emlékszem pontosan, hogy miért nem lett ebből semmi. Talán az ár nem stimmelt, túl sokat kértek, vagy mindenáron eladni akarták?! – nem tudom. (mint mindenre, erre is biztos lesz válasz, és akkor frissítjük)

Szóval a szomszéd helyiség megszerzése nem jött össze, de a Jókai utca 11-ben, az Óra-Műszer Ipari Szövetkezet tulajdonában álló üzlet 96 végén kiadóvá vált, és sikerült is megállapodni annak kibérléséről. Az Óra-Műszer Ipari Szövetkezetet ne keverjük össze az Óra-Ékszerrel, utóbbi mai napig létezik, és mindenki tudja mivel foglalkozik. Előbbi, gőzgépekhez gyártott elsősorban nyomásmérő műszereket, és mivel ezekre a kilencvenes években igencsak megcsappant az igény, így egyre kisebb létszámmal és helyen igyekeztek még néhány évet túlélni.

Egyedi és megismételhetetlen emlékek fűznek hozzájuk, hiszen a kilencvenes évek közepén a számítógépről azt sem tudták, hogy mire való, szerződéseiket írógéppel készítették, de a legszebb az volt, hogy még a kilencvenes évek legvégén is “Kapcsolom Pintér elvtársat…. őőőő… bocsánat urat” visszatérő mondattal vette fel a telefont!

De ezek a kis intermezzók nem zavartak meg minket, megkötöttük a szerződést, és 97 elején elkezdtük a Jókai utcai üzlet építését és az árukészlet drasztikus kibővítését.

A lelkes, de rengeteg munkával, építkezéssel töltött tavasz után a nyitásra pedig május 20-án került sor.

És egy kis érdekesség a végére: Emlékszem, bár nagyon közel, talán alig 100 méterre van a két üzlet egymástól, mégis féltünk tőle, hogy nem mindenki, aki elzarándokol a Zichy Jenő utcába, fogja megtalálni a Jókai utcai üzletet (voltak rossz példák előttünk, amikor egy üzlet költöztetése rossz ómennek bizonyult, elpártoltak, vagy egyszerűen eltévedtek a vevők), így azt találtuk ki, hogy a kettő között tappancsokat festünk a járdára, melyeket követve eltéveszthetetlenül odatalált mindenki a Jókai utca 11-be. A dolog bejött, az ötlet nagy sikert aratott, mindenki büszkén jelentette, hogy a tappancsok követésével érkezett. A járda-festésnek csak egy hátulütője volt: a közterület-felügyelet is megtalált, és jól meg is büntetett minket. Persze a “jól” akkoriban még nem jelentett olyan nagy összeget, nem bántuk, így is bőven megérte!


Hozzászólások

    2022. 12. 24. 14:06
    • panyi.gabor

    Igen emlékszem. Rengeteg időt eltöltöttünk az üzletben a barátommal , Guidó val .

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Írj rövid hozzászólást és küldd el egyszerűen regisztráció nélkül csak a neved és e-mail címed megadásával. Vagy regisztrálj és hozz létre egy részletes bejegyzést, akár képek feltöltésével ami később megjelenhet a főoldalunkon egy külön cikként!