Search
Generic filters
Exact matches only

Javaslatok: phrase 1phrase 2phrase 3

Zaj Stúdió – discotechnikai adás-vétel

2022. 10. 23. 21:23 • Fazekas Tamás
3
ZAJ Zichy Jenőben

Az ötlet a ’93-mas üzletnyitás mögött – meg egy kis diszkós bolt és gyártó történelem

Léteztek boltok előttünk is, egyáltalán nem mi voltunk az elsők, sőt…

Szerintem a legelső ilyen bolt még a 80-as években nyílt a belvárosban, talán az Irányi utcában.

Aztán a már sokak által emlékezetes, Varga Robi által jegyzett Galaxis Disco Shop a Bartók Béla úton, aminek végső árukészletét a Galaxis bezárása után mi vásároltuk meg a 2000-es évek elején.

A Pákó Disco Center 92-ben nyitott, és azóta is a Nagy Lajos Király útján működik. Talán ma már azt is kevesen tudják, hogy neve Pálfi Attila és Kolos Béla vezetékneveiből származik, és akkor is így maradt, amikor a két alapító szétvált. Ekkor maradt Pálfi Attila a Pákó, és csinálta meg Kolos Béla a Show’99 Kft.-t

Szintén Zuglóban volt az LSL, melynek neve a Light, Sound, Laser kezdőbetűiből állt össze. Alapítói Csenteri József és Kató Csaba (✞) tulajdonos voltak.

A Fénypont üzlete az Evező utcában működött, Kozma Laci jegyezte, később Ajtay Zolival együtt hozták létre a Hungaroflash Kft.-t.

De hogy kerül ez a sok “konkurens” üzlet ide? Miért sorolom fel őket 30 év távlatából?

Azért, mert egy dolgot mindnyájan elrontottak akkoriban: nem vették komolyan a másodlagos, azaz a használt piacot. A fiatalok ma már el sem hiszik talán: ha akkoriban valaki el akart adni egy pár hangfalat, lámpát, DJ-cuccot, akkor legjobban azzal járt, ha az Express újságban hirdette meg. Ez volt az ország napi apróhirdetési fóruma az internet kora előtt, itt mindent lehetett kapni, és persze eladni is. Nem emlékszem, hogy diszkófelszerelés rovatnak hívták, vagy a műszaki cikkek alatt lehetett megtalálni a cuccainkat, de az biztos, hogy ez volt az egyetlen fórum, amit naponta figyeltünk, ha ki akartunk fogni valami jó vételt.

Szóval volt az Express újság, és semmi más. Merthogy a fenti boltok deklaráltan nem akartak használt cuccokkal foglalkozni. És nem véletlenül írom ezt. 91-92-93 során rengeteg cuccot vásároltunk tőlük, folyamatosan fejlesztettük eszközparkunkat, tulajdonképpen ami pénzt megkerestünk, azt el is költöttük valamelyiküknél. Először talán 92 nyár végén, a révfülöpi Ibolya Disco leszerelése után merült fel, hogy túl sok cuccunk van, el kéne belőle adni néhány dolgot. Mi megpróbáltuk, ők pedig ellenálltak: “nem foglalkozunk vele” – adjátok el kéz alatt! – volt mindenhol a válasz.

Hogy a végső ötlet mikor született meg, nem tudom. De az biztos, hogy a többiek nyitva hagyták ezt a kiskaput, mi pedig rájöttünk, hogy ez bizony komoly piacot jelent, és ezt ti, a vásárlóink az első pillanattól kezdve vissza is igazoltátok nekünk!

És ha már a visszaemlékezésnek, múltidézésnek szenteljük ezeket a pillanatokat, akkor szomorú kötelességünk megemlékezni Kató Csabáról és Pálfi Attiláról, akik sajnos már nem lehetnek közöttünk.


Hozzászólások

    2023. 01. 24. 20:03
    • Bradács Tibor

    Az LSL alapító tulajdonosát Kató Csabának hívták és sajnos már nem él…

      2023. 01. 25. 10:37
      • Zaj-Klub

      Köszönjük szépen, javítottuk!

    2023. 01. 26. 22:46
    • Janku Ferenc

    Talán a HFT Kft-nek is ott a helye Kiss Józsival és Ablonczy Attilával…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Írj rövid hozzászólást és küldd el egyszerűen regisztráció nélkül csak a neved és e-mail címed megadásával. Vagy regisztrálj és hozz létre egy részletes bejegyzést, akár képek feltöltésével ami később megjelenhet a főoldalunkon egy külön cikként!