Search
Generic filters
Exact matches only

Javaslatok: phrase 1phrase 2phrase 3

Di-Press technikusképzés

2022. 11. 01. 18:59 • Szerző
2

Történetünk talán egyik legsikeresebb kezdeményezése volt a 2000-es évek elején, a Jókai utcában tartott technikusképzés. Emlékeim szerint tíz vagy tizenegy tanfolyam indult összesen, mindegyik tíz négy órás alkalomból állt. Teljesen saját tananyag, cégen belüli tanárok (?), semmi állami vagy más akkreditáció vagy támogatás, egyszerűen “csak” jó volt a kezdeményezés, és váratlanul nagy igény mutatkozott rá.

Bár az anyag elsősorban diszkókban dolgozó technikusok számára lett összeállítva, mégis sokkal szélesebb körből érkeztek hallgatóink. Egyetemek, iskolák, művelődési házak, szállodák technikusai, műszaki személyzete és műkedvelő hobbisták egyaránt szép számban tanultak nálunk.

A siker leginkább talán annak volt köszönhető, hogy a tananyag nagyon aktuális és gyakorlatias volt. A minimálisan szükséges elméleten túl az akkor legújabb technológiákat, eszközöket mutattuk be, hiszen a teljes anyagot mi, magunk állítottuk össze, éppen aktuális tapasztalatinkat, ismereteinket szortírozva, összegyűjtve.

Hogy az anyag mindig naprakész legyen, a jegyzetet két tanfolyam között is frissítettük, ahogy az Osram vagy a G.E. újabb, hosszabb élettartamú termékkel jött ki, talán a 24V 250W-os hidegtükrös izzók piacán.

A legtöbb tanfolyam 30-40 fővel zajlott, többen egyszerűen nem fértünk el a Jókai utcai nagyteremben, de volt két vagy három évfolyam is, amely annyira nagy létszámú lett, hogy muszáj volt a Jókai utca Ó utca sarki, akkor még szakszervezeti székház legfelső emeleti nagytermét kibérelni, hogy a több, mint 50 hallgató elférjen. Végül, a tanfolyam története során összesen kb. 550 hallgató kapott oklevelet.

Külön öröm és megtiszteltetés volt annak idején, hogy egy gyorsított, sűrített tanfolyamot a szerbiai Kanizsa városában is megtartottunk az ottani és környékbeli iskolák, művelődési intézmények technikusai számára.

Az oklevél, amit a tanfolyamok végén a sikeresen vizsgázók számára kiadtunk, az a fentiekből is kiolvasható, nem volt a hazai oktatási rendszerben hivatalosan elfogadott. Mégis, még a képzések után évekkel is láttunk olyan álláshirdetéseket, ahol kifejezetten előnyként tűntették fel a Di-Press technikusképzés oklevelét.

Megpróbáljuk előszedni a tanfolyamok hallgatóinak listáját, de így, lassan két évtized távlatából ez egyáltalán nem biztos, hogy sikerül. Így várjuk minden egykori hallgatónk jelentkezését, hogy szervezhessünk majd egy “találkozót” az ott végzettek számára. Ha előkerülnek képek, jegyzetek, oklevelek, tárgyi emlékek, azokat, illetve másolataikat is örömmel várjuk!


Hozzászólások

    2022. 12. 21. 12:56
    • Hidvégi Dénes

    Én ismerek pár embert akiket gyakorlati képzéseken tanitottunk.

    2023. 02. 28. 15:00
    • Zozópajti

    Személy szerint én 2006 őszén jártam a tanfolyamra, de sajnos az oklevelem elkallódott a válásom alkalmával, csak beszkennelt verziót őrzöm.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Írj rövid hozzászólást és küldd el egyszerűen regisztráció nélkül csak a neved és e-mail címed megadásával. Vagy regisztrálj és hozz létre egy részletes bejegyzést, akár képek feltöltésével ami később megjelenhet a főoldalunkon egy külön cikként!