Search
Generic filters
Exact matches only

Javaslatok: phrase 1phrase 2phrase 3

Hold-gömb

2023. 05. 26. 17:14 • Zaj-Klub
0

Mi annak idején, (25-30 éve) Gyro-gömbnek hívtuk, de István ma ezt az elnevezést az optikás gömbökre használja, és (állítólag) annak idején Olaszországban ezeket a lámpákat Moon-sphere-nek hívták, így mi is maradunk a Hold-gömb elnevezésnél.

Ennél sokkal egyszerűbb fényeffektet elképzelni is nehéz lenne: ha nincs optikád, akkor legyen szűk a fény útjába helyezett nyílás, az is megoldja a fókuszállás problémáját – találták ki már több, mint ezer évvel ezelőtt, és ebből lett a Camera Obscura, meg sokszáz évvel később ez a gömb. A rengeteg pici lyukon keresztül vékony, tökörgömb által visszaverthez hasonló fénycsóva forog az egész teremben. Füstben egész látványos, de csak majdnem teljesen sötétben érvényesülő fényeffekt.

Moon-Sphere

We called it Gyro-sphere 25-30 years ago, But István uses this name for the spheres with optics. Moon-Sphere is said to be its original, Italian name, so we will use this terminology right now,

More simple effect would be difficult to imagine: if you don’t have optics, use very narrow holes in the path of the light, it will resolve the focusing problem itself – an invention of ages over thousand years ago, and from this principle Camera Obscura was born. (and centuries later this sphere…)

Through the numerous holes very tiny beams are exiting, creating a mirrorball-like effect, rotating all over the hall. In smoke it is quite spectacular, but almost dark environment is necessary for the spectacle.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Írj rövid hozzászólást és küldd el egyszerűen regisztráció nélkül csak a neved és e-mail címed megadásával. Vagy regisztrálj és hozz létre egy részletes bejegyzést, akár képek feltöltésével ami később megjelenhet a főoldalunkon egy külön cikként!